Suomalaisen tyhmyyden ylistys

tyhmyys2

”Saarijärven talonpoika on ulkoa nähden hidas, välinpitämätön ja harvasanainen. Hän on luonteeltaan säyseä, kärsivällinen ja mukautuva. Köyhyys ja ahdistus, jossa hän elää, on tehnyt hänet itseensä suljetuksi; kaikki voimat hänen olennossaan vaikuttavat sisäänpäin, niin että ne vain harvoin ja veltosti puhkeavat ulkoiseen toimintaan.”

– J.L. Runeberg (1832)

 

 

Minusta tuli keväällä 2014 esikoistietokirjailija. Kirjani Suomalaisen tyhmyyden ylistys ilmestyi Atenan kustantamana. Idea kirjasta sai alkunsa kulttuurihistorian gradustani.

Kirjassa pohditaan, miten suomalainen tyhmyys on nähty ja rakennettu. Lisäksi siitä selviää, miten suomalaisessa yhteiskunnassa määritellään tyhmyyttä.

Kirjan painos on käynyt viime tietojen mukaan vähiin, joten saatavuus ei ole taattu kaikissa kirjakaupoissa. Voit ostaa oman kirjasi tilaamalla verkosta tai minulta.

Olen toiminut kirjaan sivuten jonkinlaisena ”tyhmyysasiantuntijana”, ja suhtautunut tähän pestiin uteliaasti ja humoristisesti. Toisaalta olen ottanut aiheen vakavasti, sillä historia on osoittanut, ettei se ole suinkaan aina lempeä tyhmäksi sanotulle henkilölle.

Itse haluan aina pohtia uteliaasti ja rakentavasti, miksi tyhmää sanotaan tyhmäksi. Ja onko siinä oikeasti mitään järkeä.

Perttu Häkkinen: Yllytyshulluutta vai sankaruutta? (Yle Puhe 27.10.2015)

 

Mainokset