Juttuja

Feature

Ultrajuoksijan aamulenkki: 30 kilometriä – ”Pizzan ja kaljan jälkeen voi ihan hyvin palata juoksemaan.” (YLE 1.1.2017) Juoksin ultrajuoksija Aku Kopakkalan kanssa ”laiskan aamulenkin”, jonka aikana pyrin pääsemään taakille siitä, mitä järkeä on juosta pitkään, jopa useita päiviä. ”Fyysiset ja psyykkiset kykymme ovat paljon suuremmat, kuin uskallamme kuvitella”, Kopakkala sanoi.

30 ja hukassa (Helsingin Sanomat 15.9.2016). Millaisia paineita ja haasteita kolmekymppiset kokevat Suomessa vuonna 2016? Haastattelin juttua varten kolmekymppisiä, YTHS.n psykologia ja THL:n erikoistutkijaa. Ikäryhmälle on erityistä se, että sen on aiempia sukupolvia hankalampi kiinnittyä työelämään. Lisäksi joka kolmas vuonna 1987 syntynyt kamppailee mielenterveysongelmien kanssa. Juttu oli HS.fi:n luetuin 16.9.2016.

”Ei löytynyt ketään sopivaa” (IS Plus 15.4.2017) Harri Jourio Helsingin Kontulasta ei äänestänyt. Perussuomalaiset tuntui periaatteessa oikealta puolueelta, mutta nyt hekään eivät saaneet puolueen saavutuksiin pettynyttä äänestäjää liikkeelle. Alueella vain neljä kymmenestä äänesti.

Satavuotiasta resiinaa ajamassa (IS.fi 9.7.) Resiinan ja junien vauhti hämmensi toistasataa vuotta sitten suomalaisia. Rautatie kuljetti matkustajia 30 kilometrin tuntinopeudella, mutta monista se oli ”hirveämpää kuin koskenlasku”. (Mukana video)

Reissusta

Kansallissankari Kim Kardashian (IS Plus 28.10.2017) Armenialaiset ovat ylpeitä tositv-tähti Kim Kardashianista, jonka juuret ovat Armeniasta. Tuhannet jerevanilaiset kopioivat hänen tyyliään, ja osa kiittää häntä kansallissankarina, joka on tuonut Armenian kansanmurhaa kansainväliseen tietoisuuteen.

Kanasta dinoksi? (IS Plus 22.6.2017) Haastattelin mongolialaista paleontologi Badmaa Zorigtia, joka kertoi sekä mongolialaisesta dinotutkimuksesta että geenimuuntelun mahdollisuuksista. Voisiko dinosaurukset hautoa henkiin kananmunista?

Ihmeiden Islanti (Viva 8/2015) Vuoden 2008 talouskriisi teki Islannista hetkellisesti edullisemman matkakohteen. Nyt on jo toisin. Miten matkalainen säästää kallistuneessa maassa, elämyksistä tinkimättä?

Vievätkö robotit meiltä työt? (IS Plus 25.3.2017) Mepit Miapetra Kumpula-Natri (sd.) ja Merja Kyllönen (vas.) kertoivat Brysselissä, millaisia EU:n valmisteilla olevista tekoälylaista on ehkä tulossa.

Ebolan varjossa (Seura 16-17/2014) Senegalissa asuva Marika Vaccariello elää maassa, jonka arjessa ebolan pelko näkyy. Hän itsekin pelkää, että epidemian levitessä hän joutuisi lähtemään takaisin Suomeen. Silloin hänen pitäisi jättää taakse aviomiehensä.

Isoisän salaisuus (Seura 5/2014) Torontossa asuva Pirjo Lehtonen etsii vastausta isoisänsä murhamysteeriin. Juho Jaakko katosi perheeltään ja kuoli epämääräisissä olosuhteissa 1930-luvulla Kanadassa. Onneksi paikalliset sanomalehdet uutisoivat murhaoikeudenkäynnin.

IMG_9256

Ihmiset

Hän: Miina Supinen (Suomen Kuvalehti 51-52/2015) Kirjailija Miina Supinen inhoaa pimeää vuodenaikaa ja ylikierroksilla käyvää kaupallista jouluhössötystä. Se näkyy hänen tuoreessa romaanissaan Mantelimaa.

Ikääntyvällä on oikeus lakata opettelemasta uutta, sanoo 82-vuotias sosiaalipsykologi Antti Eskola (Helsingin Sanomat 25.8.2016). Mukana myös video.

Helluntailainen ei nöyristele & Hindu sietää epävarmuutta (HS Teema 2/2017). Euroviisuissa Suomea edustanut Sandhja Kuivalainen kertoo hindujuuristaan ja uskostaan. Helluntailainen kilpaluistelija Mika Poutala kertoo, mistä ulkopuolinen huomaa hänen olevan uskossa.

Yllätysvieras Linnan juhlissa (HS Teema 5/2016). Isis hyökkää Linnan juhliin Risto Isotalon uudessa kirjassa Haudattu uhka. Kirjailija pitää kuitenkin Suomen sisäistä tilannetta terrorismia suurempana uhkana. Isomäki miettii myös ydinvoimaan liittyviä riskejä.

”Kaapista ulos tuleminen oli minulle helpotus”(Oma Aika 1/2016) Risto Hartikainen, 65, on tullut elämänsä aikana kaksi kertaa ulos kaapista. Ensin hän myönsi läheisilleen olevansa homoseksuaali. Nyt hän uskaltaa kertoa avoimesti myös hiv-positiivisuudestaan.

Pimeyden ytimessä (Seura 39/2015) Historioitsija Teemu Keskisarjaa kiehtoi kirvesmurhaaja Koljosen mysteeri. Mitä yrityshistoriikkeja kirjoittava Keskisarja ajattelee murhaajan psykologiasta ja yliopistojen leikkauksista?

”Pahimpaan oli varauduttava” (Anna 2/2015) Jonna Riihonen sai sydänsiirteen nuorena. Hän halusi tuolloin jo äidiksi, mutta luopui unelmastaan terveytensä takia. Kävi kuitenkin ihme – kahdesti. Haastattelussa Riihonen kertoo elävänsä unelmaansa kahden lapsen äitinä päivä kerrallaan. Hän menehtyi loppuvuodesta 2016.

Uutiset, yhteiskunta ja ilmiöt

Naisverkostojen suosio lähti kasvuun – mihin naiset tarvitsevat toisiaan näinä aikoina niin kovasti? (Helsingin Sanomat 16.8.2016) Haastattelin Ompeluseura ja Aalto Women in Business -naisverkostojen toimijoita ja kysyin, miksi suomalainen työelämä tarvitsee somealustaisia naisverkostoja.

Tuleeko meistä hyönteissyöjiä? (Seura 6/2015) YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO kehottaa ihmisiä syömään enemmän hyönteisiä. Myös kotimaiset hyönteisharrastajat uskovat ötököihin uutena proteiininlähteenä.

Älä jätä tuttua yksin joulupyhinä. ”On ok soittaa naapurin papan ovikelloa.” (YLE  28.12.2016). Jutussa haastateltiin myös joulupukin töitä tekevää Olli Suonpäätä. Joulupukki joka koki avioeron, yksinhuoltajuuden ja vaimon kuoleman.

IMG_6762

Lifestyle

Lapsuudenkoti houkutteli palaamaan juurille vuosikymmenten jälkeen (Helsingin Sanomat 7.8.2016) Anna-Liisa Repo muutti rintamamiestaloon Vantaalle. Anneli Lievonen palasi sukutilalle Keuruulle. Mukana video. Lue myös kainalojuttu Tunnearvo voi nostaa talon hintaa.

Lantionpohjan lihasten jumppa trampoliinilla (HS.fi 13.7.2016) Sirkustaiteilija Sanna Warsell keksi synnytyksen jälkeen keinon treenata ”ilolihaksia” trampoliinilla. Hän näyttää videolla kaksi liikettä.

Arkistosta

Kuningattaren hovikääpiö (Seura 31/2014) Turun linnassa asui 1500-luvulla naispuolinen hovikääpiö, joka oli vuosikymmeniä kuningatar Katarina Jagelonigan uskottu seuralainen. Mikä oli Dorothean rooli valtaistuinpelissä, jossa kuninkaallisia vangittiin ja myrkytettiin hengiltä?

Geenien jäljillä (Kotilääkäri 4/2014) Maria Nyman on kärsinyt lapsesta asti oudoista kivuista. Aikuisiällä hän kuuli olevansa adoptoitu. Uusi sukupuu selvensi sairauden taustoja.

Sinuiksi jännityksen kanssa (Kotilääkäri 6/2014) Esiintymisjännitys on niin yleinen vaiva, että siitä kärsivät jopa esiintymisen ammattilaiset. Näyttelijä Martti Suosalo ja esiintymiskouluttajat kertovat omat vinkkinsä starttitärinän kanssa elämiseen.

Pdf:ien ja kuvien oikeudet: Sanoma, Otavamedia, Aller media, Alma 360 ja Yle.

Kuvat ottanut: Elisa Elg, Aleksi Jalava, Heini Kilpamäki ja Nora Uotila.

Mainokset